Recensioner

här samlar jag recensioner och utlåtanden om Tillväxt till döds.
(många av recensionerna finns på nätet: klicka på länkarna )

– – – – – – – – – – –
Bloggen Livet efter oljan har en utförlig recension av boken. Några rader ur denna:

”När Stellan 2/3-delar in i boken konstaterar att ”det inte går ihop” är det svårt att se
vilka argument som skulle kunna övervinna Stellans jordnära resonemang och hans
slutsats. Stellan är ingenjör och räknenisse när han inte får ihop matematiken
och konstaterar att det inte går ihop så beror det inte på att han inte har
försökt…

– – – – – – – – – – –

Från Den långsamma bloggen tar jag en mening:

”Det är en lättläst bok som med stor tyngd i argumenten visar att den tillväxt som är ett mantra i våra ekonomier i värsta fall är en tillväxt just till döds”.
Citatet som han har valt att återge tycker jag själv är bra. Läs det!
– – – – – – – – – – –

Miljötidningen 4/2010, Miljöföbundet Jordens Vänners Tidning, skriver bl.a.:

”Men Tengroth är inte någon domedagsprofet som man kanske skulle kunna tro, nej istället visar han hur vi faktiskt kan ändra vår resa mot framtiden, men att den också kräver helt nya sätt att tänka, och rentav nya ord. Negativ tillväxt ger exempelvis sken av att vara något dåligt, när det i själva verket kan vara något bra.”
– – – – – – – – – – –
Miljömagasinet har i nummer 45 (12 november 2010) en recension av Tillväxt till döds
Hela texten finns bara i papperstidnigen, men några citat återger jag:

”Det är ingen dyster bok namnet till trots, utan har en optimistisk grundton, att det skall gå att klara vår överlevnad på jorden. […] Politikerna kan prata miljö och klimat, men de har inte tagit det till sitt hjärta. Att läsa Stellan Tengroths kristallklara logik kunde kanske ge dem den stöt till hjärtat de behöver för att ändra sin politik efter vad verkligheten kräver.”
– – – – – – – – – – –
Bibliotekstjänst, häfte 23. Lektör: Anders Weidung:

”I hög grad ger boken perspektiv på tillväxten – hur nödvändig är den och vilka konsekvenser får den för möjligheterna att överleva? Vårt ekologiska fotavtryck verkar vara större än jorden tål. Vi känner till detta och ändå beter vi oss som om vi inte visste det. Tonen är reflekterande och förklarande. Resonemangen är logiska och mycket pedagogiska och bygger på stora kunskaper i frågan.”
– – – – – – – – – – –
Niclas Carlsson, Centerpartist och FN-aktivist från Småland skriver om Tillväxt till döds på sin blogg:

”Jag ägnade förmiddagens restid till att läsa en intelligent och tankeväckande liten bok, Tillväxt till döds av Stellan Tengroth. Stellan är ingen expert, men en civilingenjör som är bekymrad över vår utveckling. Tillräckligt bekymrad för att skriva en bok och ge ut den på eget förlag. Han gör en verklig insats för att försöka nå igenom bruset, och det ska han ha en stor eloge för.”
– – – – – – – – – – –
Grus och Guld, JAK:s medlemstidning.
Hela recensionen finns i papperstidningen (4/2010), men här är några citat:

”Omslaget får mig att tveka lite […] Men när jag väl öppnar den lilla pocketbokens pärmar fångas jag snabbt av den lågmälda, reflekterande, uppmärksamma texten som är rik på både finurliga och målande vardagliga beskrivningar av den exponentiella tillväxtens orimlighet.[…] Han vågar vara personlig och lyckas faktiskt med konststycket att förmedla allvaret i situationen – utan att för den sakens skull lämna läsaren vare sig uppgiven eller nedslagen”
– – – – – – – – – – –
2000-Talets Vetenskap.
Hela recensionen finns i papperstidningen (4/2010), men här är ett citat ur Bo Zackrissons krönika med titeln:
Ingenjören som tänker själv – en liten bok om framtidens stora ödesfrågor

”Trots att Stellan Tengroth diskuterar framtidens ödesfrågor, försöker han boken igenom hålla en resonerande ton. Det är inte för inte som han är ingenjör och på ingenjörers vis hoppas att det trots allt elände går att komma fram till pragmatiska lösningar på till synes olösliga problem. Jag rekommenderar dig att läsa boken. Den är tankeväckande, extremt lättläst och finurligt skriven”
– – – – – – – – – – –
Cornucopia, proffsbloggare om ekonomi, tillväxt, resurser mm har recenserat. Några rader ur denna:

”Tillväxt till döds är en kort bok med sina 169 sidor, varav ca 20 består av referenser. Kanske kan man likna boken vid en serie blogginlägg, men med den stora skillnaden att det inte finns några brister i det föredömligt kortfattade, enkla och exakta språkbruket”
– – – – – – – – – – –
På WWF:s websida minplanet.se finns en recension av Mattias Goldmann.
Sista stycket i hans recension:

”Tengroth menar att det ”skulle krävas ett fantastiskt politiskt mod” att bryta mot tillväxtmantrat. Förmodligen är det så, men alla vi som inte måste räkna framgång i antalet röster i riksdagsvalet kan med Tengroths bok ta nytt grepp i frågan om oändlig tillväxt – är den önskvärd eller ens möjlig? Tengroths entydiga, välformulerade ”nej” är en bra utgångspunkt för en viktig diskussion.”

Några sakfrågor i recensionen kommenterar jag i detta inlägg.
– – – – – – – – – – –
Ur recensionen på Jonas hållbara blogg:

”Om du någon gång funderat över varför all tillväxt i naturen förr eller senare tar stopp, men vår ekonomiska tillväxt enligt modellerna antas kunna pågå för evigt, då är detta en bok för dig.”
– – – – – – – – – – –
Bloggaren Cykelidag har en recension som jag citerar några rader ur:

”Boken är blott 150 sidor men levererar ändå en kortfattad överblick över alla de stora frågorna som är kopplad till ekonomisk tillväxt: befolkning, energi, naturresurser, matproduktion, valutaskuld med flera hinns med. Språket är rättframt och okomplicerat, och tonen är, titeln till trots, saklig och neutral. Det här är ingen bok som moraliserar över konsumtion eller förfasas över koldioxidutsläpp.”
– – – – – – – – – – –
Citat ur Köpstoppbloggens recension:

”I övrigt måste jag säga att boken är välskriven och lättläst. Den är förhållandevis filosofiskt lagd med många olika typer av liknelser. Jag gillar även ramhistorien om schackbrädets uppkomst!”
– – – – – – – – – – –
Ur recensionen hos Terra Nova:

”Boken är lättäst och välskriven där många tankeväckande frågor ställs och läsaren själv får fundera över svaren. Man kan önska att det fanns en fullständig manual för hur vi ska lösa frågan men det synes omöjligt om man inte vill införa diktatur och tvinga folk till förändring”
– – – – – – – – – – –
Lennart Frykskog på TCO-tidningen ger boktips:

” … utmanar föreställningen att tillväxten är ”hållbar” för evigt.
Enkelt skriven, mycket tänkvärd och inte helt okontroversiell”
– – – – – – – – – – –
Ur EcoNews recension:

”Bokens språk och form är tydligt inriktat på att pedagogiskt och lättillgängligt få en att fundera vidare. Det är ibland tvära kast mellan kapitlens ämnen men det är ett drag som känns som att det ligger i bokens anda och inget som gör att jag tappar nyfikenheten till att bläddra vidare. Snarare tvärtom.”
– – – – – – – – – – –
Klimatmagasinet Effekt recenserar boken i nr 3-4/2010.
Hela texten finns bara i papperstidningen, men här är några utdrag:

”… Här blandas ett liv av tankar och funderingar med ett praktiskt bondförnuft (eller snarare ingenjörsförnuft). Även om perspektivet är ödmjukt och genomsyrat av en slags naiv förundran inför hur världen fungerar, så leder det ofelbart till ett kritiskt perspektiv på mycket av det vi idag tar för givet.”
”…Tankarna är djupa, men texterna lätta att förstå. Detta är helt enkelt boken som du skall sätta i händerna på en vetgirig tonåring. Den borde utgöra obligatorisk läsning i grundskolan som motvikt till de gratisböcker som sponsrats av Svenskt Näringsliv”

– – – – – – – – – – – Från baksidestexten: – – –
Christer Sanne,  fri forskare och skribent med ett engagemang för degrowth, minskad konsumtion och kortare arbetstid:

”Får man kalla en bok som heter Tillväxt till döds underhållande? För så är det. Här behandlas svåra frågor med enkla ord. Stort och smått förenas på ett ovanligt övertygande sätt. Med stort allvar men också gott humör visar den hur vi kan bete oss mer positivt för att rädda världen. Läs den om du är trött på mediesurr och politikerblarr!”

– – – – – – – – – – – Från baksidestexten: – – –
Stefan Edman, biolog, författare och miljödebattör:

”Tillväxt – men hur, för vem och på vilka villkor? En mycket angelägen bok om en helt central, men ack så försummad, framtidsdiskussion”
– – – – – – – – – – –