Rid ut den perfekta stormen

29 mars 2021

Det borde vara dags att utfärda en stormvarning.

Utsläppen av koldioxid, utarmningen av matjordar och utfiskningen av haven är bara några av de ekologiska hoten. Parallellt med detta våldför vi oss på jordens ändliga resurser. De fossila bränslena är bara några av dem, och hur gärna vi än vill göra oss av med det bruket så är det ett fundamentalt hot mot en fredlig samexistens om mattan dras undan så fort att vi tappar balansen.

Det talas om allehanda goda initiativ för att tackla vår krackelerande omvärld. Lovande teknik med bättre batterier, billigare solceller och digitala möten paras med löften om förbud mot bensin- och dieselbilar. Polen ska stänga sin kolkraft 2049, Danmark ska inte utvinna mer olja och gas i Nordsjön, Boris Johnson lovar storsatsning på vindkraft och Kinas Kommunistparti lovar en ljus framtid till år 2060.
Men, rent krasst, inget av detta ser ut att vara en säker utväg ur vare sig klimatkrisen eller lösningen på energifrågan.

Sambanden mellan energiförbrukning och ekonomisk tillväxt har visat sig vara urstarka. Den enda rimliga slutsatsen av den vetskapen är att världen riskerar att samtidigt som det kommer att råda brist på energi går den långa eran av ekonomisk tillväxt mot sitt slut.

I korthet är detta bakgrunden till ett fördrag jag höll för Göteborg City Rotaryklubb. I dessa tider var det digitalt. Ett andefattigt sätt att mötas, men som visade sig ha den oväntade fördelen att det är dokumenterat i ljud och bild.

Under 30 minuter drar jag igenom dessa sex punkter:
1. Den ekologiska ramen
2. Det fossila järngreppet
3. Peak Oil är en realitet
4. Drömmar om solenergi och elbilar
5. Glöm den gröna tillväxten
6. Rid ut den perfekta stormen

Previous post:

Next post: