Miljö, resurser och klimat – allt talar emot garaget

2020-04-13

Vid Skeppsbron i Göteborg planeras just nu för ett garage under älvens yta till en kostnad på 700 miljoner kronor för lika många bilar. Om det hade varit ett privat byggbolag som ville bygga hade det väl varit en sak, men nu är det Göteborgs Stad som planerar för denna extremt riskfyllda investering.

I debattartikeln i GT 2020-04-13 lyfter jag några argument mot detta.

Vetenskapen säger tydligt att CO2-utsläppen bör halveras varje årtionde och i Sverige har målet om en 70-procentig minskning av trafikens utsläpp till 2030 antagits. Som respons på detta kommer från mer än en person att elbilarna löser allt. Men även utan avgasrör kostar dessa stora och tunga bilar både i miljö, hälsa och ändliga resurser.

Till detta lägger jag att vi inte kan räkna med ständigt flödande energi. Peak oil passerades med stor säkerhet år 2019.

När dammet så småningom har lagt sig efter coronakrisen är det troligt att vi har en helt annan verklighet. På gott och ont. Och där det inte är en vågad gissning att privatbilismen har passerat sitt bäst före-datum.

Previous post:

Next post: