Att få betalt för att bo

31 juli 2016

Jag känner mer än en som yttrat orden ”vi har fått betalt för att bo”. Med stigande huspriser var – sett i backspegeln – både köpskillingen och driftskostnaderna betalda när huset såldes.

Likväl hade både elleverantören och snickaren fått betalt. Hur hänger det ihop? Jag kan inte se någon magisk förklaring, utan det enkla svaret är att nästa ägare av huset står för notan. Och så kan det rulla på så länge priserna stiger …

Om detta reflekterar jag i en krönika som slutar med en historisk jämförelse:

”Att dra paralleller till finansbubblornas urmoder, tulpansvindeln på 1630-talet är vanskligt. Holländarna hade aldrig varit med om något liknande och att handla med lökar på det viset var något nytt och annorlunda. De såg under flera år en stabil värdeökning, men så rasade allt över en natt. Den 3 februari 1637 var det över.

Så illa kan det förstås inte gå hos oss. Vi har ju kunskap, erfarenhet och nu är allt verkligen helt annorlunda …”

 

Previous post:

Next post: