Dennis Meadows i Uppsala

12 maj 2015

Häromdagen var jag i Uppsala och lyssnade till Dennis Meadows, en av författarna till den legendariska boken Tillväxtens gränser från 1972.

Titeln var The Myth of Technology and Sustainable Development och som väntat hyser han inte något större hopp till at de väsentliga problemen som vi brottas med kan lösas med smart teknik, utan det som krävs är kulturella och sociala förändringar.

Klimathot, svält, vattenbrist, finansiell oro är enligt honom inte problem, utan de är symptom på det grundläggande problemet: tron på att ständig tillväxt ska vara möjlig på en planet där både de ändliga och de förnybara resurserna nyttjas långt utöver de hållbara nivåerna.

Dagens politiska strukturer, både goda demokratier och diktatuer tycks inte vara kapabla att ta de långsiktiga beslut som krävs. Beslut som förmodligen är av den ”svåra” typen där man på kort sikt upplever sig gå åt fel håll. Men även om de politiska system som vi har idag inte har förmågan kan det finnas andra ”system”.

Dennis Meadows låter övertygad om att vi har chocker framför oss de närmaste decennierna. De kan vara finansiella, sociala eller ekologiska och för att hantera dessa krävs resiliens. Mycket av den tekniska utvecklingen går i dag i rakt motsatt riktning och ger oss bara en ökad sårbarhet. Internet och GPS är två uppenbara exempel.

Här finns en video från föredraget (ev. funkar länken bättre än bilden nedan):

Previous post:

Next post: