Vad är en ”oljeslav”?

19 mars 2015

Vi omger oss med mängder av fossil energi, inte minst olja, som smörjer maskineriet i vårt moderna samhälle.

För att få en bild på näthinnan av hur mycket dessa oljedroppar uträttar kan man jämföra med muskelarbete. Ett dagsverke av en stark och uthållig person svarar mot en futtig mängd olja och i denna krönika svarar jag på frågan vilken prestation en sådan ”oljeslav” uträttar under en lång arbetsdag. Jag kommer också fram till den besvärande siffran hur lite vi betalar för detta slit.

Texten innehåller ett inslag av gymnasiefysik, men jag hoppas att det inte avskräcker. Slutsatserna är viktiga och ger en föraning om vad som väntar oss den dag vi inte har de mängder fossil energi som vi är vana vid.

Och här finns andra artiklar och krönikor publicerade vid olika tillfällen.

Previous post:

Next post: