Vi problematiserar tillväxten i GP

29 november 2014

På debattsidan i dagens GP har jag tillsammans med tre vänner skrivit en debattartikel med titeln Erkänn att vi måste minska vår konsumtion.

Mina medförfattare är:

  • Annika Rydenstam. Konstnär, aktiv inom Steg3 i Göteborg. Har gjort den fina tillväxt-psalmtavlan.
  • Sven Svedulf. Präst i Kungsbacka. Driver en ”motståndsrörelse” inom sin församling
  • Pär Holmgren. Meteorolog, författare, föreläsare mm. med fokus på klimathotet.

Artikeln handlar inte bara om konsumtion utan vi försöker knyta ihop en säck med tydliga tecken på att ekosystemen är hotade, att ändliga resurser faktisk är ändliga och att frikoppling mellan produktion (konsumtion) och miljöbelastning är en dröm.

Några väl valda meningar ur artikeln:

”Det vore klädsamt om de som sjunger tillväxtens lov ville tillstå att den ökande konsumtionen är problematisk. Vi lever alla på en planet där det blir allt tydligare att ekosystem och ändliga naturresurser sätter gränser. Gränser som inte är förhandlingsbara.”

”… en mental omställning där tillväxten inte ses som lösningen på allt utan som en del av problemet.”

Jag vet inte om det var en tillfällighet att GP valde att ta in vår artikel och sätta rubriken med ordet ”konsumtion” med tanke på att det idag är köpfridagen. Hur som helst är det väl en bra kombination och en liten markering i den begynnande julhandeln.

Dagen utgör en motvikt mot gårdagens ”Black Friday” då GP:s hela förstasida var upplåten till en annons (vill minnas att det var för någon hemelektronikkedja). Har hört olika förklaringar till namnet, men en är att det är handeln som firar de svarta siffrorna på nedersta raden i bokslutet…

 

 

 

Previous post:

Next post: