Mer om tillväxt i SvD

2014-10-22

För några dagar sedan hade Robert Höglund en debattartikel i Svenskan, inte den tidning där jag i första hand letar efter tillväxtkritiska inlägg, men jag kanske ska ompröva mina fördomar.

Här är åtta nyligen publicera artiklar. Jag delar inte synen hos dem alla, men åtminstone Schlaug, Höök, Aleklett och Höglund är medvetna om utmaningarna.

Själv hade jag en artikel i SvD för ett år sedan om att man i trafikprognoser blundar för peak oil. Finns inte under deras rubrik ”Tillväxt”, men skulle ha kunnat platsa där.

Och när jag surfade runt snubblade jag över denna text av den amerikanske professorn Charles A.S Hall: Dyrare olja orsaken till lägre tillväxt. Den är ännu äldre (2 år), men väldigt tydlig i sitt budskap:

”Baren är stängd. Ekonomisk tillväxt påskyndar uttömningen av oljereserverna […]  Om och när den globala oljeproduktionstoppen inträffar och produktionen börjar avta så kommer det sannolikt att innebära den största kris som den västerländska civilisationen någonsin ställts inför. Det kommer att i grunden förändra våra ekonomier och de liv vi lever. Ändå har inga politiker detta på sin radarskärm, och endast väldigt få forskare. Det är på många sätt möjligt för oss att anpassa oss till den nya verkligenheten, men inte om vi väljer att ignorera den.”

Ska jag vara petig förstår jag inte varför han skriver ”Om och när …”, men i övrigt en ovanligt bra och skarp text. Läs den.

Previous post:

Next post: