olja = mat

09 augusti 2014

Världen är beroende av de fossila bränslena, och Sverige är förstås inget undantag. Med oljeimport från i huvudsak Ryssland (ca hälften), Norge och Danmark är vi sårbara. I de två demokratiska grannländerna minskar oljeutvinningen med minst 10 % om året och Putin är inte den kompis som jag i första hand vill lita till…

I dagens GP skriver Anders Hartman och Sven Lindgren om detta, och effekterna på vår livsmedelsförsörjning. Om Ryssarna skulle stänga kranen riskerar vi svält, något som våra politiker håller väldigt tyst om.

Hartman/Lindgren har ett antal förslag till ett forskningsprogram om effektivisering, men liksom i andra sammanhang saknar jag initiativ för att minska efterfrågan. Det finns två lågt hängande frukter: släng inte så mycket mat och agera för mer av vegetarisk kosthållning.

Rapporten från JTI (Institutet för jordbruks- och miljöteknik) som ligger till grund för debattartikeln.

Om detta har jag skrivit tidigare.

Previous post:

Next post: