Bjärvall, Jerneck och Holmgren skriver i antologin

06 juni 2013

Katarina Bjärvall är författare, Anne Jerneck hållbarhetsforskare och Pär Holmgren meteorolog och klimatdebattör.

 

Katarina Bjärvall ger sig ut med tummen över vägen och skissar fram liftandet som ett sätt att sabotera konsumtionskulturen. Att lifta är att spara pengar och miljö men också att osäkra tillvaron, öppna sig för slumpen och hitta tillit till mänskligheten. I framtiden, tror hon, kan det bli så pass ovanligt att ha en egen bil och så pass självklart att be att få åka med att de flesta bilar som rullar har en eller ett par liftare som passagerare.

Anne Jerneck visar i en kort exposé hur forskningsämnet hållbarhetsvetenskap vuxit fram som ett tvärvetenskapligt initiativ för att överbrygga klyftan mellan naturvetenskap och samhällsvetenskap. I fokus för det nya ämnet står politik, ekonomi och vetenskap kring de globala utmaningarna såsom klimatförändring, biodiversitetsförlust, fattigdom och växande ojämlikhet.

Pär Holmgren pekar på nödvändigheten att i alla beslut ta hänsyn till att energi, ekonomi och ekologi hänger ihop. Vi ser idag framför allt i Arktis hur den desperata jakten på energi leder till att miljöfrågorna kommer i andra hand.

 

——-
Och här finns motsvarande om:
Grankvist, Hammar, Karlsson och Tengroth
Hornborg, Borgeryd och Östberg/Sjöberg
Wijkman, Oscarson och Wilderäng
Hagbert, Elfors och Lindström

Previous post:

Next post: