Att svära i kyrkan

09 mars 2013

… är titeln på den kommande Steg3-antologin. Undertiteln, ”Tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet” säger inte bara hur många vi är som har skrivit, utan också att den röda tråden är ett ifrågasättande och problematiserande av tillväxten.

Bredden är stor, och vi har nått målet att nalkas ämnet från olika vinklar och med skilda tilltal. Bland författarna finns personer i den akademiska världen. Filosofi, humanekologi, arkitektur och hållbarhetsvetenskap är representerade. Både aktiva och f.d. politiker finns med. Med röd, grön och blå färg. Ett kapitel har rötterna i Bagarmossen och ett annat i Brooklyn. Frågan om en ”ny etik” berörs i två kapitel, men slutsatserna är inte desamma. Tillväxtens historia och tillväxtens mönster är temat för några avsnitt. Andlig tillväxt och tillväxt i kulturlivet är två andra utgångspunkter, minst lika relevanta som de ekologiska och ekonomiska.

Författarna är:
– Katarina Bjärvall
– Anna Borgeryd
– Bengt Brülde
– Amelia Bryne
– Stefan Edman
– Susanna Elfors
– Per Grankvist
– Pernilla Hagbert
– KG Hammar
– Pär Holmgren
– Alf Hornborg
– Anne Jerneck
– Sara Karlsson
– Billy Larsson
– Fredrik Lindström
– Ylva Lundin
– Stina Oscarson
– Christer Sanne
– Birger Schlaug
– Fredrik Sjöberg
– Stellan Tengroth
– Anders Wijkman
– Lars Wilderäng
– Boo Östberg

Som redaktör för boken har jag haft nöjet att läsa alla manus och skall sätta ihop dem så att det blir något som hänger ihop.

Jag återkommer med lite mer detaljer om innehållet.

 

Ulf Löfgren mars 18, 2013 kl. 10:23

En liknande bok gavs ut på Carlssons Bokförlag 2001 – ”Tillväxten ifrågasatt”. Följande personer skrev den gången: Erik Dammann, Lars Norberg, Lena Klevenås, Claes-Bertil Ytterberg, Gunnar Sundberg, Bengt Hubendick, Elisabet Hermodsson, Sören Lagergren, Christer Sanne, Lars Ingelstam & Göran Bäckstrand, Kenneth Hermele, Gunilla Winberg, Alf Hornborg, J.K. Galbraith m.fl.
Vi tycks inte ha kommit så värst mycket längre. Vad vi i stället kan se är att även en liten nedgång i tillväxten får förödande konsekvenser i land efter land. Hur få fart på tillväxten? Detta tycks vara det största problemet just nu. Att då tänka i helt andra banor är det få som har tid med, orkar, vill, vågar eller kan. Och när både ekonomer och politiker talar om behovet av tillväxt, ser det ännu värre ut bland medborgarna; de går helt i de så kallade experternas ledband. De som har möjlighet till det försöker så gott de kan konsumera och därmed leva upp till kravet från politikerna. Den som sparar och lever med eftertanke ses närmast som en landsförrädare.
Inför valet 2014 borde alla goda krafter gå samman i en manifestation riktad mot tillväxttänkandet.

Elisabeth april 1, 2013 kl. 11:39

Vill nämna att jag precis läst ut din bok ”Tillväxt till döds”. En mycket angelägen bok, därtill intressant och välskriven. Gav mig som läsare mycket!

Stellan Tengroth april 2, 2013 kl. 7:17

Då bugar jag och tackar för de orden.
Och ämnet har inte blivit mindre viktigt under åren sedan jag skrev den

Monica Lindblom juni 12, 2013 kl. 9:37

Vilken intressant samling som skriver! Skulle ju vara kul att vara med även på det här boksläppet, vilken datum är det?

Stellan Tengroth juni 12, 2013 kl. 18:10

3/7 är det som gäller.
Möjligtvis är det en komplikation för dig att det är i Visby, men du är självklart varmt välkommen.
Om inte det funkar kan vi väl ta en kväll i Alingsås.

Tom Strömberg juni 13, 2013 kl. 15:28

Hej
Jag vill beställa ett ex av boken ”Att svära i kyrkan…”

Jämlika hälsningar
/Tom

Stellan Tengroth juni 13, 2013 kl. 19:03

Hej,
den har inte kommit från trycket ännu, men gör det vilken dag som helst.
Det enklaste sättet att komma över boken borde vara via adlibris eller bokus.
Finns inte där ännu, men ska inte dröja så många dagar.
//Stellan

Previous post:

Next post: