Fem sanningar

14 december 2012

Richard Heinberg är en av de bästa på att skriva om våra utmaningar (milt uttryck!), med grund i peak-oil, klimathot och en ekonomi som är dömd att rasa.
Jag har två böcker stående i hyllan: The End of Growth och Peak Everything. I den sistnämnda, i vilken han i och för sig tillstår att det inte behöver vara så att riktigt allt är på väg att passera toppen, men att Some Things Peaking Now, Most Others Soon, skulle ha blivit en sämre boktitel.

Oavsett boktitel, kunde jag inte undgå att fängslas av självklarheterna i hans beskrivning av fem axiom för hållbarhet. Så givna att ingen borde kunna argumentera emot dem, var det en utmärkt inspiration till en krönika.
I Fria Tidningen återger jag, med mina egna ord, Heinbergs axiom. Någon skulle kunna anmärka på att jag klär de allvarliga hoten i ”populistiska” termer och liknar civilisationens kollaps med att ramla ner från en gren och kanske stuka foten. Sådana invändningar är välkomna, och ingen skulle vara gladare än jag över att bli överbevisad…

Hos Adlibris finns Peak Everything och End of Growth.

Och hos Bokus:  Peak Everything och End of Growth.

J december 15, 2012 kl. 0:14

Du kanske skulle gilla Derrick Jensens funderingar om sustainability och sustainability(TM) i boken ”What We Leave Behind”. Jag tyckte jätte mycket om den boken. Alla andra kapitel också, om gruvindustrin, plast och medecin.. mycket intressant.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1583228675

Stellan Tengroth december 15, 2012 kl. 0:53

Tack för tipset.
Kollade på bibblan, men hittade bara en annan bok av samme författare.
Börjar med att låna den.

j december 20, 2012 kl. 23:34

Vilken var det? Jag är nyfiken på vad du tycker sen. En del tycker inte om hans sätt att skriva medans andra inspireras av det. Jag tycker verkligen om hans böcker.

Stellan Tengroth december 20, 2012 kl. 23:54

Det var ”As the world burns : 50 simple things you can do to stay in denial”, vilket visade sig vara i form av en tecknad serie. Inget form som tilltalade mig, så jag läste bara lite flyktigt. Inte vad jag var ute efter, tyvärr.

j december 23, 2012 kl. 0:17

ah, va synd. Annars vekar serier vara en bra form för att nå ut till de som inte läser böcker. Jag gillar ”As the world burns”, specielt avsnittet där en av huvudpersonerna är hos psykologen.

Stellan Tengroth december 23, 2012 kl. 12:51

Vi tillalas ju av olika former. Och även om jag inte är seriemänniskan, så är det toppen att det görs alla olika typer. Böcker, filmer, serier,.. Torra fakta och siffror eller berättande. Alla fyller de en lucka…

Previous post:

Next post: