22 augusti: Earth Overshoot Day

25 augusti 2012

För några dagar sedan inräffade, enligt Global Footprint Network, Earth Overshoot Day. Enligt en notering jag har inträffade den 27 september förra året. Kan det vara riktigt så illa? Att vi förbrukar jordens resurser i ett så rasande tempo.

Då jag har i bakhuvudet att dagen brukar flytt sig en knapp vecka varje år, tillåter jag mig att tvivla.
Ett snabbt googlande visar att det verkar finnas mer än en organisation som räknar ut vår belastning på ekosystemen, och det är inte alls förvånande att de landar på olika datum. Noterade 21/8 2010, 27/9 2011 och 22/8 2012.

Jag hänger inte upp mig på om dagen inföll förra veckan eller om det dröjer några veckor till. Det väsentliga är att alla fakta talar för att vi ekologiskt lever på kredit.

Av en tillfällighet kunde man på Earth Overshoot Day (om vi antar att den var 22/8) se Uppdrag granskning som nagelfar resonemanget att bygga Förbifart Stockholm och samtidigt ge sken av att utsläppen av koldioxid skall fås att minska. Går att se på SVT-Play till 22/9

Var skeptisk!
Lita på dig själv!

Anna Gustin september 16, 2012 kl. 21:41

LÄS den lättlästa forskningsrapport som presenterades inför världens första FN-toppmöte om planetens överlevnad (som var i Sthlm 1972). A Blueprint for Survival, på svenska: ”Till dem som vill överleva”. Han som höll i pennan (Edward Goldsmith) fick det Alternativa Nobelpriset 1991.
http://tidfaktorekonomi.wordpress.com/till-dem-som-vill-overleva-2/

Missa inte heller Kunskapskanalen 12 okt kl 22.00 = ”Glödlampskonspirationen”…som beskriver mycket väl det som pågår för att hålla igång aktiemarknaden (och vi är alla inblandade).

Previous post:

Next post: