Hos Länsstyrelser x 2

24 april 2012

Stockholm är en expanderande region. Jag har sett siffror på hur mycket befolkningen i länet har ökat och hur många som årligen beräknas flytta in till den redan heta huvudstadsregionen. Tillväxt är, i denna värld, ett honnörsord.

Desto roligare att Länsstyrelsen i Stockholm vände sig till Steg 3 och sökte efter någon som var beredd att ge en annan infallsvinkel, och kanske rent utav svära lite i kyrkan.

Häromveckan var det dags och trots påsklov var intresset rekordstort. Ett sextiotal personer tog sig tid att lyssna till ett budskap som ifrågasatte mycket av det som är deras vardag. På tjänstemannanivå var mycket av det jag sa inga nyheter. Där fanns sedan tidigare mycket av ett sund ifrågasättande och en medvetenhet om att vi har ett antal kriser runt hörnet.

Spontana reflektioner handlade om ett framtida jordbruk med helt andra förutsättningar och det kloka i att prioritera Förbifart Stockholm när oljan kommer att bli en bristvara.

Inte nog med detta, slumpen gjorde att jag inom några få dagar fick chans till ett liknande föredrag hos Länsstyrelsen i Gävleborg. Även där ett imponerande stort intresse och ett sug att lyfta de obekväma frågorna.

Trots officiellt tal om tillväxt från landshövdingar och andra, finns det anledning till hopp: de flesta personer inser faktiskt att vi har fundamentala problem. Det gäller bara att få de högre upp i hierarkin att våga säga det högt. Även när mikrofonen är påslagen.

Hans Holfve april 27, 2012 kl. 16:24

Om jag förstått rätt har flera regioner (vilka?) negativ tillväxt medan 08-området, Malmö/Lund/Helsingborg, Jönköping/Huskvarna och Volvoland ståtar med både 4 & 6 % enligt de ekonomiska modellerna. Frågan är om inte de regioner med svaga siffror borde få statliga medel för sin överlevnad ? Norge har sedan början av 1950-talet lyckats fördela resurser över nationen så att alla regioner fått leva.
Plagiera Norge ska väl inte vara så svårt ?

Previous post:

Next post: