Aningslöshet x 3 från Chalmers

26 mars 2012

I den i och för sig utmärkta tidningen Chalmers Magasin hittar jag i senaste numret (nr 1/2012) en enkät med tre personer som jag skulle ta för kunniga och insiktsfulla, men inför frågan om tillväxt och hållbar utveckling går ihop är de förfärande aningslösa:

 • Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia:
  Jag har alltid menat att det inte är någon motsättning. Alla vill ha ekonomiskt tillväxt så man måste se till att den blir så hållbar som möjligt. […]  Jag brukar säga till studenter att den bästa garantin för att de kommer få arbeten, är att de ägnar sig åt effektiva processer.
  Visst har vi sett en ökad effektivitet och mindre förbrukning av resurser/producerad enhet, men tyvärr har den hela tiden ätits upp av en ökad konsumtion…
  .
 • Anders Ekblom, Global forskningschef, AstraZeneca:
  Det är en jättesvår fråga med det enkla svaret är att det måste gå. […] Jag är en positiv person, och min instinkt och övertygelse säger mig att det ska gå.
  Det är bara att hoppas att läkemedelsforskningen inte vilar på ”att det måste gå” och på ”instinkter”
  .

 • Sylvia Schwaag Serger, Internationell chef, Vinnova:
  Ja, det anser jag absolut. Vi måste lära oss nya sätt att hantera resurser och jag har en stor tilltro till människans förmåga att skapa ny kunskap och utveckla nya färdigheter.
  Tilltro i all ära, men hur ser erfarenheten ut så här långt?
  Hur ser en exponentialkurva ut?

Här finns de två sidorna med frågor och svar.

Ingrid Eckerman maj 26, 2012 kl. 19:23

”Så hållbart som möjligt”??? Är det inte ungefär som att vara ”lite gravid”? Antingen håller en pryl eller ett system – eller så håller det inte.

Sylvia inser trots allt att ”det kommer att krävas radikala förändringar av våra samhällen”. Och det är ju riktigt.

Previous post:

Next post: