Jonstad x 2 + Forsberg i SvD

23 februari 2012

Ibland är jag småsnål och nappar på gratiserbjudanden.
Det har resulterat i att jag just nu har Svenska Dagbladet på köksbordet…

I dagens tidning hittar jag först en läsvärd och nyanserad artikel Kris – vår chans att öka lyckan om både David Jonstads ”Kollaps, livet vid civilisations slut” och Björn Forsbergs ”Omställningens tid. Om tillväxtens slut och jakten på på en hållbar framtid”.
Den lyfter fram det hoppfulla som jag håller med om finns i Jonstads bok . Forsbergs ligger tyvärr fortfarande i läshögen, så där har jag ingen egen uppfattning  ännu.

På annan plats har David Jonstad råkat ut för en sågning av Fredrik Sjöberg.
Men, David, var inte ledsen för det. Det säger nog mer om recensenten än om boken.
Jag citerar:
”I förgrunden står i stället frågan om vad som sker med den globala ekonomin den dag då tillgången på fossil energi, fosfor, jordartsmetaller och liknande resurser börjar sina. Ett klassiskt miljöekonomiskt resonemang, således, med sedvanlig vänsterprofil.”

Om det inte är väldigt relevant att fråga sig hur det står till med naturresureserna som vårt moderna samhälle är beroende av, så vet jag inte vad som är relevant.  Och att i SvD bli ansedd som vänster är inte så svårt…

Att slutklämmen tar fasta på språkliga felaktigheter: det är bara ett tecken på att det gäller att hugga på det som går.

Har själv erfarenhet av detta när personer som tyckte min bok var svårsmält anmärkt på alla syftningsfelen och det dåliga språket…

Lasse Karlsson mars 4, 2012 kl. 8:22

Jag har recenserat Björn Forsbergs bok i Miljömagasinet
http://dl.dropbox.com/u/15400923/Forsberg%20recension.pdf

Previous post:

Next post: