Vänsterpartiet visar klarsyn

15 januari 2012

V har publicerat en framtidsrapport.
Jag har inte läst den i sin helhet, utan bara utvalda citat från Lars Wilderäng (Cornucopia), där jag väljer att återge ett:

”Det är, till sist, nödvändigt att inse att vi står inför en kris som omsluter hela vår värld. En världskris. En kraftig justering av vår resursanvändning kommer att inträffa vare sig vi vill eller ej. Det val vi står inför, i den mån som det inte redan är försent, är att antingen genomföra omställningen genom en ordnad nedjustering, eller att invänta ett kaotiskt sammanbrott.”

Läs vad Wilderäng skriver, och om du är intresserad leta upp V-rapporten i sin helhet.
Min bild är att de tar upp saker som borde vara självklara om man bara vågar se dem: ständig tillväxt på en ändlig planet är en omöjlig idé och att tro på att vi kommer ha fortsatt tillgång på billig energi är en önskedröm som inte kommer att gå uppfyllelse.

Hans Hjälte i FOLKET har uppmärksammat både V-rapporten och Kajsa Borgnäs’ artikel. Slutklämmen i hans ledare:
”Och även om det handlar om långsiktiga mål så är det bråttom att ändra politisk kurs. Ju längre tillväxtens dödliga drog förgiftar världen ju svårare kommer det att bli att förhindra framtida miljökatastrofer och ekonomiska kollapser”

Även om Vänsterpartiet i det politiska landskapet är en marginell spelare är det ett oerhört gott tecken att ett riksdagsparti talar klartext.
Och frågor som inte borde vara några typiska långt-till-vänster-frågor. Skulle vara spännande om andra partier vågade dra upp huvudet ur sanden…

Previous post:

Next post: