De väger orden

22 maj 2011

I dagens debattartikel i GP skriver Per Gahrton och Mikael Malmaeus om möjligheten att ha en hållbar ekonomi utan tillväxt i ekonomin.
De tycks väga orden på guldvåg. Det gäller att inte avskräcka och ändå lyfta frågan att tillväxten kanske inte är möjlig.

Synd att de inte vågar vara lite mer raka: Tillväxt är omöjlig. Av en mängd skäl. De fossila resurserna som inte räcker och ger oss en framtid med mycket mindre energi, de alldeles uppenbara hoten mot ekosystem och miljö, andra naturresurser som metaller och fosfor som inte räcker i evighet och, vilket de i och för sig nämner, de finansiella systemen som riskerar snar kollaps utan tillväxt.

Steg ett måste vara att gilla läget: Tillväxten är ett passerat stadie.

Steg två: hur hantera en radikalt annan verklighet. Inte en med avtagande tillväxt, utan en med kraftigt krympande BNP.
Möjligtvis kan Gahrtons och Malmaeus modeller med ett samhälle nästan som dagens slå in, men det troliga är att vi har något mycket annorlunda framför oss. Det är knappast troligt att det handlar om lite puts på skattenivåer och att det går att behålla välfärd och privat konsumtion på en nivå som liknar dagens.

Undrar om det är i skuggan av MP-kongressen som de inte vågar vara ännu tydligare.
För det kan väl inte vara så att de tror på att lite puts räcker.

 

Previous post:

Next post: