Ett barn kan förstå det

30 april 2011

Att det inte går att växa upp till himlen är så enkelt och självklart att, inte bara ett barn, utan till och med en högutbildad nationalekonom borde kunna förstå det.

I GP har några Steg 3:are med Ulf Jacobsson i spetsen skrivit en artikel om både enkla och svåra saker. Det omöjliga med tillväxt är enkelt. Hur pengar skapas och de ekonomiska drivkrafterna är inte lika trivialt, men det är desto viktigare att lyfta också på dessa stenar. Inte bara ekosystemen utan även vårt ekonomiska system måste i längden anpassa sig till ett liv utan tillväxt.

I Fria Tidningen har jag en krönika som kamouflerad i leksakernas värld visar att ständig tillväxt är orimlig. Det viktiga är förstås inte DUPLO-klossarna utan slutklämmen:

”Lägg bevisbördan på dem som på fullt allvar hävdar att BNP skulle vara den udda  fågel som bryter alla kända mönster på tillväxt. En fågel som i en surrealistisk vy flyger högre och högre. Det som jag med mina klossar indikerar som orimligt  kan vi väl låta nationalekonomer och beslutsfattare övertyga oss om som något  långsiktigt hållbart.”

 

Previous post:

Next post: