Mat kontra bränsle

13 februari 2011

läser idag en debattartikel i GP med titeln ”Krafttag krävs mot hotande matkris”, skriven av FAO:s generaldirektör Jacques Diouf.

Kan inte säga emot honom om att vi har en matkris som inte är att leka med. Rekordhöga matpriser låter sig inte förklaras av spekulation i råvaror. Det är ett tecken på att maten inte räcker till.

Utan att gå i polemik med de förslag som han framför saknar jag några väldigt centrala ingredienser:

  • Inte ett ord om brist på fossila bränsel. Jordbruket är som indränkt i olja. Både till traktorer, bevattning, bekämpningsmedel och konstgödsel.
    Vi närmar oss inom kort peak-oil, då tillgångarna kommer att minska.
    Detta är det mest centrala problemet för matkrisen.
    Jag kan inte säga hur man kan hantera detta, men att som i artikeln blunda för det är inte konstruktivt!
                      
  • Både hos oss i Sverige och i många andra länder sjunger man etanolens lovsång. Detta bränsle konkurrerar inte bara med maten, det är dessutom så energikrävande att framställa att det ger större CO2-utsläpp än om man hade kört på diesel.
Marie Kvarntröm februari 15, 2011 kl. 15:53

Tack.

Det du skriver borde vid det här laget vara uppenbart för alla. Och – även om den kommande oljebristen kan dämpas av världens kol-, oljesand- och naturgastillgångar så visar en överväldigande samstämmig klimatforskning att atmosfärens alltjämt ökande koldioxidhalt ger ett varmare klimat med enorma skador på biosfären, jordens biologiska mångfald och människor. Visst är motkrafterna bundna till tillväxtberoendet enorma, men det borde vara fler idag som vågar arbeta för en verklig förändring! Tack igen!!

Previous post:

Next post: