Recension i Grus och Guld

21 september 2010

I senaste numret (4/2010) av JAK:s medlemstidning, Grus och Guld, finns en riktigt positiv recension av ”Tillväxt till Döds”.

Chefredaktör, Karin Backström, skriver att hon kände en tvekan att öppna boken med den ödesmättade tileln i svart text på röd botten, men när hon väl kom över detta motstånd skriver hon bland annat:

”… fångas jag snabbt av den lågmälda, reflekterande, uppmärksamma texten som är rik på både finurliga och målande beskrivningar av den exponentiella tillväxtens orimlighet. […] Författaren reflekterar över vaför det är svårt att ändra kurs utan att hänfalla åt några enkla lösningar på tillväxtens dilemma.”

Att både omslaget och titeln kan få en och annan att tveka har jag hört förr. Förhoppningsvis är det också någon som blir lockad eller kanske rent utav provocerad…

Jag tyckte det var extra roligt att hon också nämnde boken i sin krönika på sida två i tidningen.
Här hade hon fångats av min liknelse med killen som hoppar bungy jump.
Symboliken med att tänja gummibandet är att det är precis vad vi gör idag med ett ekologiskt fotavtryck som motsvarar betydligt mer än ett helt jordklot.
Både för killen som slänger sig ut med ett gummiband kring benet och för mänskligheten i stort går det utmärkt att tänja gränserna.
Men lika självklart som att gummibandet lyfter killen, lika tydligt borde det vara att vi måste tillbaka till de uthålliga ramarna…

Andra recensioner finns här.

Previous post:

Next post: