Kulturkalaset

27 juli 2010

lördagen den 14 augusti kommer jag att tala kring min bok och mina tankar bakom den.
Just nu är mina planer att föröka skapa en handgriplig bild av den exponentiella tillväxten med Duplo-klossar.

Är det någon som har några överblivna Duplo som ligger och skräpar är jag intresserad. Annars får jag inhandla en låda och ge de överblivna till någon yngre släkting 🙂

Det blir som en del i ”Leve Klotet” som under kalasdagarna kommer att vara vid Kanaltorget, dvs. intill Göteborgshjulet.
Kalasprogrammet

Bengt Eriksson juli 29, 2010 kl. 8:53

Hej Stellan
Intressant att du tar upp exponentiell tillväxt. De flesta har ingen aning om hur det fungerar. Just detta att volymerna ökar mer och mer på tidskalan med samma procentsats tänker de flesta inte på.
Har du möjligen räknat på detta bakåt i tiden. Tex på ett specifikt land från ex 1990 – 2000 med den genomsnittliga tillväxtprocenten och skillnaden i ökade volymer under den tiden – för att få ett exempel på att teorin stämmer i praktiken.
Idén med Duplo-klotsar är ju visuellt väldigt bra.

Stellan Tengroth juli 29, 2010 kl. 9:03

Hej,
jag har tittat på en del BNP-siffror och på siffror över fossila tillgångar och man ser ofta en rätt konstant %-tillväxt år från år. Självklart finns det en hel del ”brus” med vissa år som avviker.
Ett annat exempel som jag tittat på är befolkningsökningen. Där kan man bli mörkrädd.
Där räcker det inte ens med den exponentiella kurvan. De senaste seklerna har det bokstavligt talat exploderat.

Bengt Eriksson juli 29, 2010 kl. 20:41

Svårt att säga var på den exponentiella kurvan vi globalt befinner oss om vi tex räknar från år 1900. Men antagligen är vi mitt i den snabbt stigande uppförsbacken.
För varje år krävs mer råvaror med samma tillväxt-procent och då också mer energi för dess framställning.
Om tex Kina fortsätter sin tillväxt av 10% / år ökar ju landets BNP 8 gånger på bara 21 år. Tar man då tillväxt och oljeförbrukning som alltid följs åt historiskt skulle Kina behöva mer olja än hela dagens oljeproduktion av ca 85 milj bpd eftersom de förbrukar 9,5 milj bpd för tillfället.
Oljeproduktionen om 21 år är kanske bara hälften av idag.
Detta är alltså en omöjlig ekvation.
Jag menar då att vi kan inte vara särskilt långt borta från den dag då systemet inte längre fungerar.
Ser fram mot att få tag på din bok.

Stellan Tengroth juli 30, 2010 kl. 10:58

Bengt,
jag kan bara hålla med dig. Det behövs ingen högre matematik för att inse att vi har en fullständigt ohållbar framtid med business as usual.
Hur många år vi kan hålla på som vanligt är inte lika lätt att säga. I boken försöker jag inte få fram några årtal. Jag tycker att det är tillräckligt skrämmande ändå. Om en kollaps kommer 2010, 2015 eller 2030 är inte det viktigaste.
På sistone har jag funderat och läst en del ytterligare och jag blir bara mer och mer orolig. Är övertygad om att vi har mycket ont om tid.
Kolla gärna mina länkar på sidan ”kollaps”. Du hittar den under fliken ”omöjlig tillväxt”.
//Stellan

Previous post:

Next post: