Fyra scenarier

09 juni 2010

Idag hölls ett seminarie på Kungliga Vetenskapsakademien.
Karl Hallding från Stockholm Environment Institute studerar olika scenarier.

Genom att ha ett optimistiskt och ett pessimstiskt fall när det gäller klimat och fossila bränslen landar han i fyra olika scenarier:

  • Brun dystopi: Allvarliga klimatstörningar. Översvämningar och missväxt m.m. som framförallt slår mot de fattiga länderna.
  • Är litet verkligen vackert?: Här är de fossila bränslena en seriös bristvara. Om oljepriset rusar eller inte kan man tvista om, men att en kollapsad global ekonomi och ett industriellt jordbruk som i grunden är hotat kan leda till både massvält och konflikter är lätt att inse.
  • Efter floden: För att ”krydda” de två första är det här både klimat- och fossilkris. Beroende på hur långt man hamnar i detta otrevliga hörn förs tankarna till krig, svält och civilisationens undergång. I bästa fall återuppstår primitiva kulturer, men kanske inte på en så hög nivå som på stenåldern, utan istället som jägare- och samlarkulturer.
  • Grönt hopp: Varken riktigt allvarliga klimatstöringar eller energikris. Man lyckas utveckla förnybara bränslen som både ger rimliga energipriser och en måttlig störning på klimatet.

Det problematiska är att nästan alla beslutsfattare är i ”grönt hopp”-rutan. De andra tre scenarierna är väl alldeles för otrevliga…
Risken är bara att om vi inbilar oss att vi med automatik är i den trevliga rutan – då är risken som störst att vi inte ser riskerna och just därför drabbas av de riskigt läskiga scenarierna.

Lyssna på inslaget i Klotet i P1.

Previous post:

Next post: