Romklubben om klimathot och tillväxt

04 maj 2010

Romklubben stod en gång i tiden bakom ”Tillväxtens gränser” som på den tiden var en väckarklocka som faktiskt ruskade om en del.
Nu hittar jag på deras hemsida ett kort papper (4 sidor) som sätter fingret på en för många väldigt öm punkt: Klimatproblemet kan inte lösas som ett isolerat problem.

Nej, det är i allra högsta grad kopplat till föreställningen om en ständig ekonomisk tillväxt.
Om vi inte kan bryta med den, hävdar man, är det inte möjligt att tackla vare sig klimathotet eller de andra allvarliga hot som vi kan se mot vår välfärd och chansen att ha ett anständigt liv på planeten.

Om jag skall ha något att invända borde de ha kunnat vara ännu tydligare med att tillväxt aldrig kan vara en uthållig process.
Det hjälper tyvärr inte att slänga BNP på sophögen och definiera något betydligt smakligare i dess ställe.
Inte heller ett sådant mått kan i längden fortsätta växa.

Slutklämmen återger jag ograverad:   

We cannot manage the scale, complexity and dynamics of the 21 st Century with the tools of the 20th. We are at a turning point in world history where new ideas, new values, new strategies and new institutional arrangements are needed. We have learned that we cannot rely solely on “the magic of the market place.” Nor can we rely on technological solutions to save us from ourselves. We know that business as usual will lead to disaster. We must find the vision, the leadership and the creativity to collaborate in developing constructive solutions to offer a decent future to present and succeeding generations. We have the capabilities: we must find the will.

Previous post:

Next post: